Voor wie

Beweegtherapie is bedoelt voor mensen met klachten aan houding- en bewegingsapparaat en bij mensen waarbij lichamelijke en mentale belasting uit balans is.

Beweegtherapie geeft je de mogelijkheid om jouw gezondheidsklacht(en) aan te pakken op maat.
Vanuit mijn achtergrond als oefentherapeut, coach ik je in gezond te bewegen.

Beweegtherapie behandelt:

 • Ademhalingsklachten

Er zijn verschillende oorzaken waardoor ademhalingsklachten  kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld benauwdheid (door allergie), astma, longemfyseem en hyperventilatie. Het lichaam kan uit balans raken door de negatieve effecten van een verstoring van de ademhaling door (over)spanning of pijnklachten. Symptomen als duizeligheid, hartkloppingen, benauwdheid of moeite met doorademen kunnen optreden. Duurt zo’n situatie te lang dan loopt u het risico in een vicieuze cirkel te belanden waardoor u niet meer optimaal kunt functioneren.  Door middel van oefeningen en adviezen wordt er gewerkt aan een zo optimaal mogelijke natuurlijke en ontspannen ademhaling.

 • Artrose

Artrose is beter bekend als slijtage van de gewrichten. Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam geproduceerd kan worden. Het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal. Het is belangrijk dat je ondanks de klachten blijft bewegen. Echter het is wel van belang dat je weet waar je grenzen liggen.  Met een goed schema dat bij jouw lichaam past houdt je de gewrichten in optimale conditie.  Daarnaast is het belangrijk dat je de dagelijkse handelingen zo veel mogelijk kunt blijven uitvoeren zonder de gewrichten te veel te belasten.

 • Bekken pijn

Pijnklachten in het bekkengebied kunnen ontstaan na een zwangerschap, te zware handelingen, een val, maar ook door langdurig een verkeerde houding aan te nemen. De klachten bevinden zich in het gebied van de lage rug, het stuitje, billen, liezen, het schaambeen en het gebied rondom de heupen. Soms is ook de bekkenbodemfunctie verstoord, wat invloed kan hebben op het plassen, de ontlasting en geslachtsgemeenschap.

 • Burn-out

Bij een burn-out  ben je opgebrand, lichamelijk en geestelijk uitgeput en overbelast. Dit ontstaat meestal doordat je niet goed luistert naar je lichaam, hoe je met stress omgaat. Dat je niet op tijd een pas op de plaats zet.

 • Chronische pijn

Je ervaart pijn. Als deze pijn langdurig aanwezig is, kan het een eigen leven gaan leiden, met grote gevolgen voor je dagelijkse functioneren. In veel gevallen brengt pijn ook grote onzekerheid met zich mee. Je vraagt zich af: hoe moet ik er mee omgaan? Waar doe ik goed aan nu de pijn mijn leven lijkt over te nemen?

 • Hernia

Een hernia in de rug is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Wanneer er door een uitstulping een zenuw geraakt wordt kan de klachten resulteren in scherpe rugpijn en pijn in een been. Hoesten , niezen en persen kan de pijn verergeren. Het advies is rustig te  blijven bewegen, afwisseling in houdingen.

 • Hoofdpijn

Er bestaan meerdere soorten hoofdpijn, meest voorkomende is spanningshoofdpijn. Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Soms kan hoofdpijn het dagelijks functioneren sterk negatief beïnvloeden. De hoofdpijn blijft terugkomen of krijgt zelfs een chronisch karakter. Er worden verschillende soorten hoofdpijn onderscheiden, waarvan migraine en (spier)spanningshoofdpijn het meest bekend zijn.

 • Nekpijn

Nekpijn komt veel voor, dit kan komen door bijvoorbeeld een verkeerde houding maar ook door spanning is een veel voorkomende oorzaak. Wil je de nekpijn aanpakken? Meld je dan online aan.

 • Osteoporose

Is botontkalking en botontkalking is het brozer worden van je botten. De aandoening komt vooral op latere leeftijd voor en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Je merkt zlef niet zoveel dat je er last van hebt behalve dat je de kans hebt sneller iets te breken en dat je wervels kunnen inzakken.

      • Reuma

Reuma wordt gekenmerkt door gewrichtsontstekingen en is een chronische aandoening, klachten variëren van pijn, warmte en zwelling van een gewricht op langere duur kunnen ook het kraakbeen of bot beschadigen.  In de behandeling wordt aandacht besteed aan verantwoord bewegen, adviezen, oefeningen en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

      • Rugpijn

Rugpijn is een van de meest voorkomende klachten. Bijna  Iedereen heeft er wel eens mee te maken.  De oorzaken kunnen verschillend zijn. Soms kan het een aandoening zijn aan de wervelkolom zijn zoals een hernia of slijtage. In de meeste gevallen kan overbelasting, verkeerde houding , spiergebruik , slechte conditie of bijvoorbeeld obstipatie de oorzaak zijn van in stand houding van rugklachten.

      • Schouder pijn

Schouderklachten komt veel voor. Meestal zijn overbelasting of spanning een belangrijke oorzaak. Door Pijn, krachtverlies of stijfheid gaat u anders bewegen hierdoor raken spieren uit balans.

      • Scoliose

Een scoliose is een zijwaartse kromming van de wervelkolom deze kan gepaard gaan met een draaiing in de wervelkolom. Je kan scoliose hebben omdat je een verkeerde houding hebt maar deze kan ook zo ontstaan in de groei.

      • Slaapproblemen

Slaapproblemen kunnen ontstaan vanuit verschillende factoren, bijvoorbeeld door piekeren, spanning of door je dagritme.

      • Spanning

Spanningsklachten zijn lichamelijke klachten waar een psychische overbelasting ten grondslag ligt. De klachten kunnen verder heel verschillend zijn.

      • Stress

Als je aan stress denkt, dan gaat het meestal over ongezonde stress, een teveel aan spanning. Maar stress is niet altijd ongezond. Stress van nature een  gezonde reactie van het lichaam. Bijvoorbeeld  om goed te kunnen presteren of te concentreren. De spanning maakt het lichaam ook klaar voor actie en dat is nodig om te kunnen reageren op bedreigende situaties.

      • Werkhouding zoals rsi/scans/arbeidsgerelateerde klachten

Tijdens het werk kunnen er ook klachten ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde houding of te lang zitten of staan of door te veel of te weinig iets te doen. RSI (repetitive strain injury) is een verzamelnaam voor pijnklachten aan nek, schouders, bovenrug, armen, ellebogen, handen, polsen en vingers. Die door bijvoorbeeld bij veel herhalende bewegingen in combinatie met werkdruk/ stress ontstaat. De pijn kan kramp, tintelend, doof van aard zijn.

Werkwijze

Ik geef coaching, begeleiding, advisering en behandeling om je lichaam en geest weer in balans brengen en te houden.

Oefentherapie is bedoeld voor mensen met klachten aan houding- en bewegingsapparaat. De methode berust zich op het bewust worden van je bewegingsgewoontes in de dagelijks activiteiten. Overbelasting kan ontstaan door ongunstige houding en bewegingsgewoonten en of door spanning en stress.

De oefentherapeut begeleidt je in dit proces,  leert jou wat de oorzaak van de klacht is en leert je het te herkennen, wat in je persoonlijke situatie het geval is.

Bij Beweegtherapie kun je terecht voor verschillende trajecten. Het voordeel hiervan is dat je een traject kunt volgen dat het beste bij je past: